Huizenprijzen in regio Ede blijven stijgen

De gemiddelde verkoopprijs van woningen in de gemeente Ede is met bijna 7 procent gestegen. Dat blijkt uit de nieuwe kwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Makelaar Christiaan de Boer: “Doorstroming op de woningmarkt is noodzakelijk.”

In Ede worden meer woningen verkocht ten opzichte van de landelijke trend, vertelt makelaar Christiaan. “De verkoop van woningen gaat hier bijna onverminderd door.” Wel merkt hij dat de woningmarkt in Ede steeds krapper aan het worden is. “Dit heeft gedeeltelijk te maken met de overloop van woningzoekenden uit andere gebieden, maar ook met een toenemend aantal woningzoekenden uit Ede zelf”. Vooral voor starters kan dit problemen opleveren. “De prijzen stijgen continu. Appartementen en tussenwoningen worden heel snel verkocht, terwijl het aanbod krap blijft.”

In het kort

  • De gemiddelde verkoopprijs van appartementen steeg het hardst met 10 procent naar 193.000 euro. Het aantal verkochte appartementen daalde met 14,7 procent naar 169 woningen. 
  • Een potentiële koper kon in het derde kwartaal van 2019 gemiddeld uit 2,8 woningen kiezen. Vorig kwartaal was dit nog 3,4. 
  • In de nieuwbouw is het aanbod ruimer, maar zijn de verkopen met 8,4 procent teruggelopen. Dit heeft vooral te maken met de prijs, die in een jaar tijd met 14 procent is gestegen naar gemiddeld 391.000 euro. 
  • De NVM vreest dat woningen door de toenemende krapte de komende tijd weer fors duurder gaan worden.

Doorstromen

Volgens Christiaan liggen er ook kansen voor inwoners van Ede. ”Het is nu het juiste moment om te kijken of je kunt doorstromen naar een hoger segment. De hypotheekrente is historisch laag en je kunt je woning voor een goede prijs verkopen. Het is dan goed mogelijk dat je ruimer kunt gaan wonen tegen lagere hypotheeklasten. Bovendien zorgt die doorstroming ook weer voor ruimte in het lagere segment, waardoor starters makkelijker aan een woning kunnen komen.”

Nieuwbouw

In Ede is er relatief veel nieuwbouwaanbod vergeleken met omliggende dorpen zoals Lunteren. ”Denk aan Kernhem, de Kazerneterreinen en Enka. Daarnaast kent Ede nog een aantal mooie herontwikkelingslocaties zoals Park Reehorst. Maar vergeet ook de ontwikkeling van het World Food Center niet. Dit soort projecten geven de Edese woningmarkt een flinke impuls.”

Voor Edenaren is er volgens Christiaan één belangrijk advies: toch eens uitzoeken of er mogelijkheden zijn om relatief goedkoop door te stromen én daarmee kansen te creëren voor starters op de woningmarkt.

Bron: NVM
Klik hier voor het volledige persbericht en alle cijfers.